Menu

Casa de Ceai a Reginei Maria, Bran, Brasov county

Bran, Brasov
Completion
2016

Client
Compania de Administrare a Domeniului Bran

Type
Restaurant / Restoration, Extension

Size
390 sq.m. / P+M

 

La cererea Reginei Maria, Casa de Ceai a fost transformata dintr-o sura de lemn existenta intr-un spatiu destinat seratelor din parcul castelului in cadrul lucrarilor de reamenajare a domeniului Bran de catre arhitectul ceh Karel Liman intre 1920 si 1929. Regina a avut o contributie importanta insistand asupra stilului rustic al interventiilor.

Restaurarea si punerea in valoare a Casei de Ceai trebuia sa aiba si o utilitate practica si anume transformarea ei intr-un obiectiv viabil din punct de vedere economic. Functiunea de restaurant a parut fireasca si adecvata, dar aducea la pachet dificultatea amplasarii bucatariei ca element de constructie noua in raport cu o cladire monument. S-a luat decizia amplasarii corpului nou in zona din spate, spre deal astfel incat sa se realizeze o articulatie in plan si sectiune intre cele doua corpuri. Corpul nou va fi ingropat partial astfel incat sa nu fie perceput mai mult decat un fundal pentru casa monument, lasand peisajul nealterat.

Casa de Ceai a fost restaurata respectandu-se elementele esentiale care o caracterizau, evidentiate prin studiul istoric realizat de catre Stefan Balici si Virgil Apostol:  pe de o parte, la exterior, au fost recuperate si refolosite in cea mai mare parte barnele din lemn  – realizate in sistem blockbau, specific zonei branene – si tamplariile originale; a fost pastrata forma acoperisului si s-a montat sindrila realizata in stil traditional; au fost pastrate golurile originale. Podul nu era accesibil initial; au fost prevazute doua scari care conduc in cele doua sectiuni ale podului si au fost operate deschideri in structura de tip Fachwerk catre salonul principal ceea ce amplifica relatiile vizuale. Scarile balansate sunt finisate cu lemn de stejar. Salonul de acces din zona extinsa in anii `30 – in care nu a fost folosit sistemul Fachwerk – a fost decorat cu grinzi din lemn si console la tavan iar legatura principala dintre cele dua zone se face prin nodul scarii principale. Au fost montate pardoseli din dusumea de stejar masiv  in timp ce pe holuri si la grupurile sanitare pentru public a fost montata gresie ceramica. Terasa existenta a fost pastrata si va adaposti o cafenea in aer liber. In apropierea ei se afla un vas pentru flori si o banca din piatra – bogat ornamentate cu motive florale care dateaza din perioada reginei Maria si care vor fi mentinute. In partea opusa a fost organizata o noua terasa la umbra arborilor existenti – integrata armonios in parcul castelului.

Casa de Ceai a Reginei Maria, prin functionarea ca restaurant, isi va atinge scopul initial la o scara mult mai ampla si va duce la activarea parcului castelului ca spatiu public nerestrictionat. In final, va permite organizarea unor evenimente care vor crea clipe memorabile pentru participanti, intr-un spatiu incarcat de istorie.